verhaal

Van detailhandel naar klaslokaal: het leven van Marjolein als onderwijsassistente

We zijn in het schoolgebouw, maar dit keer niet in een klaslokaal. We zitten namelijk in de kamer van waar Marjolein het meeste van haar tijd werkt. Hier krijgen de leerlingen die dat nodig hebben net wat extra begeleiding van Marjolein. Marjolein werkt namelijk als onderwijsassistente.

Onderwijsassistente

Als onderwijsassistente begeleidt Marjolein kinderen die net wat extra hulp nodig hebben op allerlei vakgebieden. Hoe doet ze dat? “Meestal haal ik groepjes kinderen uit de klas en dan werken we samen aan een doel waar ze extra ondersteuning bij nodig hebben. We gaan dan bijvoorbeeld een verhaal lezen. Dat is dan eigenlijk een pre-teach van de taalles die zij morgen krijgen, zodat deze kinderen de dag erna in de klas gewoon de les kunnen volgen.”

Opleiding

Vrolijk vertelt Marjolein dat ze de opleiding tot onderwijsassistente volgde aan het Hoornbeek College. “Ik heb dit altijd met heel veel plezier gedaan. Je loopt heel veel stages, dus je komt op verschillende scholen terecht. Hierdoor kan je overal een beetje sfeer proeven. Tijdens haar opleiding merkte Marjolein dat ze het werken met individuele kinderen het leukste vindt. “Ik vind het juist leuk om met een klein groepje kinderen aan de slag te gaan. Je bouwt dan echt een band op met de kinderen.” Dat Marjolein een band heeft met de kinderen blijkt duidelijk. Verschillende kinderen komen langs om even wat te vragen of gewoon te kletsen.

“Ik vind het juist leuk om met een klein groepje kinderen aan de slag te gaan. Je bouwt dan echt een band op met de kinderen.”

Carrière

Nadat ze voor een tijd als onderwijsassistente werkte, werkte Marjolein acht jaar lang in de detailhandel. Al die tijd wilde ze eigenlijk graag terug het onderwijs in. “Ik ben inmiddels moeder geworden en een baan in de detailhandel is dan gewoon lastig te combineren. Lange werkdagen, laat thuis en ook in het weekend werken. Werken in het onderwijs is dan goed te combineren met het moederschap. En dat staat voor mij echt op nummer één.”

“Het moederschap staat bij mij op nummer één. Werken in het onderwijs is hiermee goed te combineren.”

Werken in het Christelijk Onderwijs

Marjolein vertelt dat ze werken op een Christelijke school als enorm prettig ervaart. “Het is een warm nest om in terecht te komen. Ik werkte altijd bij een werkgever met een niet-Christelijke achtergrond. En nu werk ik bij een Christelijke school, wat ik zelf echt wel heel fijn vind. Het voelt als thuiskomen.”

Wat Marjolein ook erg leuk vindt, is dat ze werkt in een klein team, waardoor alle werknemers heel veel weten van de school. “Je kent bijvoorbeeld echt de hele school. Je kent alle leerlingen. Hierdoor voel je je heel erg betrokken.”

“Werken op een Christelijke school is een warm nest waar je in terecht komt. Het voelt als thuiskomen.”

Stadsschool

Enthousiast vertelt Marjolein over hoe leuk ze het vindt om op een diverse stadsschool te werken. “Mantum is een reformatorische school, maar er is veel diversiteit aan kinderen. Dat zorgt voor veel dynamiek binnen de school. Ik vind dat dat een bepaalde sfeer geeft hier op school, waar ik mezelf heel prettig bij voel.”

Een groepje leerlingen komt de kamer van Marjolein binnen om daar hun extra begeleiding te ontvangen. Hiermee sluiten we het gesprek af.

Kijk je liever?