verhaal

Acht jaar groep acht: “het is gewoon de leukste groep van de school”

Vandaag hebben we het geluk dat we een kijkje mogen nemen bij groep acht. Daar treffen we Niels aan, hun leerkracht. Zoals Niels het zelf zegt: “Groep 8 is echt de leukste groep van de school”. En dat enthousiasme zie je direct terug in hoe de kinderen met Niels omgaan en andersom. Ontspannen en met plezier, maar tegelijkertijd leert Niels de kinderen veel. Niels houdt zich naast het lesgeven in groep acht ook bezig met het coachen van zijn nieuwe collega’s en met het helpen ontwikkelen in de thema’s die de vier Mantum scholen verbindt.

Groep acht

Niels werkt al acht jaar als groepsleerkracht in groep acht. Zijn enthousiasme hierover valt dan ook niet te missen. “Groep acht is echt de leukste groep van de school. Wat mij betreft hebben de kinderen de leukste leeftijd van de school en er zitten allerlei leuke dingen in het jaar, zoals het kamp en de musical. Sowieso is de basisschool de mooiste werkplek die ik maar kan verzinnen.” Niels zijn missie is heel duidelijk: op school een plaats creëren waar je zowel leert als plezier hebt. “Hoe langer ik voor de klas sta, hoe meer ik erachter kom hoe leuk school kan zijn.”

“Groep acht is echt de leukste groep van de school. Wat mij betreft hebben de kinderen de leukste leeftijd.”

Carrière

Alweer elf jaar geleden is Niels, na het afronden van de Pabo, bij één van de Mantum scholen gaan werken. En hier heeft hij geen moment spijt van gehad. Al jong had Niels een bepaalde fascinatie bij het leren van dingen. “Ik heb het eigenlijk altijd leuk gevonden om dingen beter te snappen. Ik ben een nieuwsgierig mannetje wat dat betreft.” Juist dat vindt Niels ook zo leuk om aan de kinderen mee te geven.

“Ik heb het eigenlijk altijd leuk gevonden om dingen beter te snappen. Ik ben een nieuwsgierig mannetje wat dat betreft.”

Coachen

Sinds een jaar coacht Niels zijn startende collega’s. Hij begeleidt hen in hun ontwikkeling als leerkracht. “Vaak komen nieuwe collega’s net van de Pabo af. Zij zijn dan gewend om heel erg frequent te reflecteren op hun werk. En als ze dan in één keer voor de klas staan, dan vinden ze het prettig om nog eens een paar keer kritisch naar hun eigen werk te kijken.” Ook kunnen zij hun vragen aan Niels stellen en ontmoeten zij de nieuwe collega’s van de andere scholen, om zich zo samen te kunnen ontwikkelen tot professionals in hun vak. “Ik vind het heel goed dat de collega’s die nieuw zijn niet in één keer volledig in het diepe worden gegooid, maar dat er begeleiding voor hen is.” Daarnaast vindt Niels het zelf leuk om hiermee “iets toe te kunnen voegen in het belang van de kinderen.”

Christelijk onderwijs

Wat Niels heel belangrijk vindt, is het Christelijk onderdeel van het werk. “Bij Mantum vind ik het mooi dat er kinderen van verschillende richtingen welkom zijn op de school. Het groeien van kinderen staat voorop. We zijn altijd op zoek naar wat elk individueel kind nodig heeft.” Het Christelijk belang van het werk is ook bij zijn collega’s zichtbaar. “De Bijbelse boodschap is belangrijk om over te brengen. Er wordt hier gewerkt vanuit vertrouwen naar elkaar.”

Werken bij Mantum

Vrolijk deelt Niels met ons dat hij het ontzettend mooi vindt dat menselijk contact echt hoog in het vaandel staat bij de Mantum scholen. “Ik heb veel collegialiteit ervaren, dat is zeer sterk. Er wordt hard gewerkt, maar wel in harmonie.” Bij Mantum is Niels de kans gegund om zich te ontwikkelen. “De dingen waar ik nieuwsgierig naar bleef, mocht ik mijn tanden in zetten. Er werd gefaciliteerd dat ik een master kon doen. Ik heb ambities. Ik vind het mooi om te zien dat er plek is om daar naartoe te groeien en nieuwe uitdaging aan te gaan. Hiermee kan ik een stukje expertise inbrengen, waarmee ik de gemeenschappelijke doelen kan bewaken die we met elkaar hebben gesteld.”

“Ik heb veel collegialiteit ervaren. Er wordt hard gewerkt, maar wel in harmonie.”

Niels sluit het gesprek even vrolijk af als dat hij het begon. “Het is gewoon echt het leukste werk dat je kunt bedenken. Als je goed bent met kinderen, het fijn vindt wat te delen met hen en voor hen te zorgen, dan is Mantum echt de plek om dat te doen.”

Kijk je liever?